Offentlig forvaltning og service

 

Ikke markedsmæssige offentlige tjenester

Den offentlige forvaltning og servicesektor omfatter myndigheder og institutioner, der overvejende producerer ikke-markedsmæssige offentlige tjenester til kollektivt forbrug, foretager omfordelinger af samfundets indkomster og formuer, samt generelt søger at fremme den økonomiske udvikling. Ved ikke-markedsmæssige tjenester forstås de tjenester, der aktivt kontrolleres af offentlige myndigheder, og som stilles gratis til rådighed for offentligheden.

 

Finansiering via skatter og afgifter

Finansieringen af den offentlige forvaltning og servicesektor sker hovedsageligt gennem opkrævning af skatter og afgifter, til en mindre grad også gennem salg af varer og tjenester eller brugerbetaling fx i daginstitutioner.

 

Tre offentlige delsektorer

Offentlig forvaltning og service i Grønlands opdeles i tre delsektorer:

 

·         Den kommunale sektor

·         Den Selvstyrede sektor

·         Den statslige sektor i Grønland

 

Kangerlussuaq og Pituffik

Den kommunale sektor er en samlet opgørelse af de offentlige finanser i de grønlandske kommuner. Pituffik – et område udenfor den kommunale inddeling – falder ind under den Selvstyrede sektor. Kangerlussuaq behandles tilsvarende i perioden 1999-2001. Siden januar 2002 er administrationen af Kangerlussuaq samt finansieringen heraf varetaget som en bygd under Qeqqata Kommunia den tidl. Sisimiut kommune.

 

Den statslige sektor og den danske stat

Der skelnes mellem den statslige sektor i Grønland og den danske stat. Bloktilskuddet fra den danske stat til Selvstyret indgår således i statistikken som en indtægt for Selvstyret, men ikke som en udgift for den statslige sektor i Grønland.

 

Kun statslige udgifter afholdt i eller ved Grønland medtages

Den statslige sektor i Grønland omfatter økonomisk aktivitet på områder, der stadig varetages og finansieres direkte af den danske stat. I den forbindelse bør det bemærkes, at de danske ministeriers opgørelse af udgifter i forbindelse med Grønland ofte medtager samtlige udgifter vedrørende Grønland, herunder også udgifter afholdt i Danmark. I henhold til gældende internationale retningslinjer medtages i statistikken over Grønlands offentlige finanser imidlertid kun udgifter, der er afholdt i eller ved Grønland.